Obrucak Baraj Projesi Çelik Grid ile Yüzeysel Koruma
Trabzon Aşkale Yolu İkmal Projesi Kaya Taş Düşmelerine Karşı Koruma Ağı
Trabzon Aşkale Yol Projesi Kaya Taş Düşmelerine Karşı Koruma
Şubat 6, 2017
Kavşakbendi Projesi Kaya Bariyeri ve Çelik Grid Uygulaması
Şubat 10, 2017

Obrucak Baraj Projesi Çelik Grid ile Yüzeysel Koruma

Çelik Grid ile Yüzeysel Koruma

Obrucak Baraj Projesi Çelik Grid ile Yüzeysel Koruma

Kastamonu Obrucak Baraj Projesi Çelik Grid ile Yüzeysel Koruma

Kastamonu Obrucak Baraj Projesi Yüzeysel Koruma Uygulaması
Ürün: Çelik Grid ile Yüzeysel Stabilizasyon 

Problem:
Dolusavak Şevleri Kaynaklı Kaya ve Taş Niteliğinde Yüzeysel Döküntü Oluşumu

Kastamonu Obrucak Barajı ve HES Projesi kapsamında, dolusavak kesimi yarma niteliğindeki şev yapılarında kaya ve taş niteliğinde yüzeysel döküntü oluşumlarının, gerek inşaat süresinde İş Sağlığı ve Güvenliği açısından ekip ve ekipmanlara karşı risk teşkil ettiği, gerekse de inşaat süresi sonrası bölgede yer alan yükleme havuzu yapısının uzun vadeli güvenliğine karşı potansiyel tehlike arz ettiği gerekçesi ile yüzeysel şev destekleme ve koruma uygulamasına ihtiyaç duyulduğu belirlenmiştir.

Teknik ekibimizce yerinde yapılan değerlendirmelerde, söz konusu şevlerin yüzeysel alterasyonlarının farklı derecelerde olduğu gözlemlenmiştir. Küçük çaplı taş parçalarından, iri blok tipi kaya kütlelerine (Ort. 5 – 6 m3 ) kadar geniş bir ölçekte yer alan duraysız kütlelerin olası düşme durumları karşısında dolusavak sahasına karşı ciddi risk teşkil edeceği belirlenmiştir.

Bölgede yer alan şev yapılarının, bazı kesimlerde yer yer 7 – 8 kademeli yarma niteliğinde olduğu ve toplam şev yüksekliğinin 90 – 100 m’ye ulaştığı gözlemlenmiştir.

Çözüm:
Çelik Grid HR (High Resistance) Sistemler ile Yüzeysel Şev Stabilizasyonu

Yapılan teknik değerlendirmelerde, mevcut yüzey problemlerinin basit tel ağ (Çelik Grid) sistemler ile çözülemeyeceği; bunların yerine sahada yapılan gözlemlere istinaden belirlenen büyüklükteki kütlelerin oluşturacağı yük potansiyeline uygun kapasiteye sahip Yüksek Dayanımlı (High Resistance – HR) kompozit tel ağların ve buna göre hesaplamaları yapılmış uygun nitelikte kaya bulonlarının birlikte kullanımı ile elde edilen yarı aktif amaçlı yüzeysel stabilizasyon uygulamaları tercih edilmiştir.

Proje kapsamında yaklaşık. 2.413 m2’lik yüzey alanında çekme kapasitesi 80 kN/m olan HR100 tipi (1 m aralıklarla boyuna yönde çelik halat donatılı), kompozit tel ağ; 2.368 m2’lik yüzey alanında ise çekme kapasitesi. 177 kN/m olan HR30 tipi, (30 cm aralıklarla boyuna yönde çelik halat donatılı) kompozit tel ağ malzemesi kullanılmış; bu malzemeler statik hesaplamalara göre belirlenmiş paternde ve uygun nitelikte bulonlar ile yüzeylere tutturulmuştur.

Müşteri DEVLET SU İŞLERİ 23. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
Ana Yüklenici GÜNSAYIL İNŞAAT TİC. VE SAN. LTD. ŞTİ.
Proje ve İmalat ÇELİK GRID HR SİSTEMLER İLE STABİLİZASYON
Kullanılan Ürünler Çelik Grid HR100 ve Çelik Grid HR30 (Kaya Bulonlu)
İşe Başlama Tarihi ARALIK 2014
Daha fazla bilgi için

Bize +90 216 217 53 70 numaralı hattımızdan ulaşabilirsiniz.



Sosyal Medyada Bizi Takip Edebilirsiniz.

E-bültenimize kaydolun!

En son gelişmelerden ve güncellemelerden haberdar olun!


E-Bültene kaydolmak istiyorum.