Yüzeysel Şev Koruma Uygulaması Karabük Eskipazar Yolu Projesi
Karayollarındaki İlk Terramesh İstinat Duvarı Uygulaması
Ağustos 10, 2020
Gabion Teknik Özellikleri
Aralık 20, 2020

Yüzeysel Şev Koruma Uygulaması Karabük Eskipazar Yolu Projesi

Yüzeysel Şev Koruma Uygulaması Karabük Eskipazar Yolu Projesi

Problem: Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü sorumluluğu altında bulunan Karabük – Eskipazar 4 Hd. Yolu Km: 6+470-6+720 (sağ) ve Km: 7+510-7+660 (sağ) arasında yaklaşık 20.000 m2 alanda yer alan ayrışmış kireçtaşı-kiltaşı-marn ardalanmasından oluşan yarma şevlerinde yüzeysel alterasyona bağlı iri ve orta ölçekli blok düşmelerinin olduğu görülmüştür. Kiltaşı ve marn seviyelerinin suya karşı duyarlılığı nedeniyle şev yüzeylerinde yüzey sularının etkisiyle akmaya bağlı malzeme kayıpları oluşmuştur. Bu durum, sağlam kireçtaşı tabakalarının altının oyulması sonucu askıda kalmalarına neden olmuş ve zamanla bu blokların koparak düşmelerine neden olmuştur. Kopan malzemeler, taş duvarda deformasyon meydana getirmiştir ve mevcut duvarı da aşarak yola düşmüş, yol güvenliğini olumsuz yönde etkilediği görülmüştür.
Belirtilen bu risklerine karşı koruma amaçlı uygulama ihtiyacına istinaden, teknik ekibimiz tarafından yerinde incelemeler yapılmış, incelemeler sonucu elde edilen veriler ışığında hesaplamalar ve projelendirme yapılmış olup uygun kapasiteli malzemeler ile yüzeysel şev koruma uygulamaları belirlenmiştir.

yuzeysel-sev-koruma-uygulamasi

Macmat HS ve Kaya Bulonu Uygulaması

Uygulanan Çözümler
Yapılan hesaplara göre, kopma potansiyeli olan küçük-orta ölçekte kaya bloklarının yerinde konsolidasyonlarının sağlanması ve ayrışmadan dolayı zemin özelliği kazanmış ince daneli malzemelerinin akmasını önlemek için yapılan hesaplara göre, 73 kN/m çekme dayanımına sahip, 100 cm aralıklarla çelik halatlarla donatılanmış ve polimerik liflerle kompoze edilmiş çelik halatlı kompozit tel ağ sistemlerinin (Macmat HS) 3×3 m aralıklarla 4 m uzunluğundaki kaya bulonu ile birlikte kullanılması ve bu bulonların 8 mm kalınlığındaki diyagonal halatlarla birbirlerine bağlanarak imalat yapılması gerektiği görülmüştür. Macmat HS malzemesinin polimerik lifli yapısı ayrışmadan kaynaklanan ince malzeme yer değiştirmesini engeller, halatlarla örülmüş çelik kompozit malzeme özelliği kireçtaşının kopmasıyla oluşturacağı yüklere karşı dayanımlıdır.

yuzeysel-sev-koruma-uygulamasi-teknomaccaferri

MacMat HS, Kaya Bulonu ve Diyagonal Halat Uygulaması

 Müteahhit  İSA YILMAZ İNŞAAT TAAH. TUR. SAN. ve TİC. A.Ş
 İş Sahibi  KARAYOLLARI 15. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
 Proje ve İmalat MACCAFERRİ TÜRKİYE
 Kullanılan Sistemler Macmat HS. Kaya Bulonları, Diyagonal Halatlar
 İşe Başlama Tarihi   01.09.2016

Daha fazla bilgi için

Bize +90 216 217 53 70 numaralı hattımızdan ulaşabilirsiniz.



Sosyal Medyada Bizi Takip Edebilirsiniz.

E-bültenimize kaydolun!

En son gelişmelerden ve güncellemelerden haberdar olun!


E-Bültene kaydolmak istiyorum.