Trabzon Aşkale Yol Projesi Kaya Taş Düşmelerine Karşı Koruma
Artvin Barajı Terramesh Sistem İstinat Duvarı
Artvin Barajı Terramesh Sistem İstinat Duvarı Uygulaması
Şubat 6, 2017
Çelik Grid ile Yüzeysel Koruma
Obrucak Baraj Projesi Çelik Grid ile Yüzeysel Koruma
Şubat 8, 2017

Trabzon Aşkale Yol Projesi Kaya Taş Düşmelerine Karşı Koruma

Trabzon Aşkale Yolu İkmal Projesi Kaya Taş Düşmelerine Karşı Koruma Ağı

Trabzon Aşkale Yol Projesi Kaya Taş Düşmelerine Karşı Koruma

Trabzon Aşkale Yolu İkmal Projesi Kaya Taş Düşmelerine Karşı Koruma Uygulaması
Kaya Taş Düşmelerine Karşı Koruma | Trabzon Aşkale Yolu İkmal Projesi – Gümüşhane/Türkiye
Ürün: 6×8, D27 mm ZN Çelik Grid Sistem ile Örtüleme
Problem: Mevcut Yarma Şev Yüzeyleri Kaynaklı Kaya ve Taş Niteliğinde Yüzeysel Döküntü Oluşumu
Trabzon – Aşkale Yolu Km: 65+200 – 96+000 İkmal ve Gümüşhane Şehir Geçiş Yolu Km: 0+000 – 11+255 Arası Yapım İşi Projesi kapsamında yer alan muhtelif yarma şevleri kaynaklı kaya ve taş niteliğinde yüzeysel döküntü oluşumlarının, mevcut yarma şevlerin alt yamaç profilinde yer alan karayolu güvenliğini risk altına aldığı belirlenmiştir.
Teknik ekibimizce yerinde yapılan değerlendirmelerde, söz konusu şevlerin andezitik kökenli formasyon da bulunduğu ve yüzeysel alterasyonlarının farklı derecelerde olduğu gözlemlenmiştir. Küçük çaplı taş parçalarından, iri blok tipi kaya kütlelerine kadar geniş bir ölçekte yer alan duraysız kütlelerin olası düşme durumları karşısında karayolu aksının direkt olarak etki altında kalacağı ve bunun da trafik güvenliği açısından ciddi risk teşkil edeceği belirlenmiştir.
Bölgede yer alan şev yapılarının, bazı kesimlerde yer yer 7 – 8 kademeli yarma niteliğinde; bazı kesimlerde ise yüksekliği 90 – 100 m’yi bulan doğal yamaç profilinde olduğu söz konusudur.

Trabzon Aşkale Yolu İkmal Projesi Kaya Taş Düşmelerine Karşı Koruma

Çözüm: Çelik Grid Sistemler ile Yüzeysel Örtüleme
Yukarıda belirtilen risk durumlarına göre, mevcut yarma şev yüzeylerinde öncelikle iri blok tipi kütlelerin düşürülmesi sureti ile yüzeysel temizlikleri ve sonrasında da Çelik Grid sistemler ile örtüleme niteliğinde pasif sistem koruma yapılması gerekli ve yeterli görülmüştür. Duraysız kaya parçalarının ana formasyondan ayrışma yapması durumunda, sahip olacakları sekme – sıçrama hareketlenmeleri bu sayede kontrol altında tutulmuş ve karayolu güvenlik altına alınmıştır. Söz konusu uygulamada düşme potansiyeli içeren kaya kütlelerinin ebatları ve sahip oldukları enerjiler dikkate alınarak projelendirme yapılmış, buna göre 6×8 Gözenek tipinde ve 2.70 mm Ağır Galvaniz kaplı tellerden çift bükümlü olarak üretilmiş Çelik Grid Sistem kaplama uygulaması yeterli görülmüştür. Sistemin pasif amaçlı çalışması hedeflendiğinden, şev yüzeylerinde ortalama 25 – 30 m2’de 1 adet yüzey ankrajı imalatı uygun görülmüştür. Söz konusu uygulama kapsamında toplamda 211.207,00 m2 Çelik Grid sistem ile şev kaplama imalatı yapılmış olup; uygulama 22.10.2013 tarihinde başlatılmış ve 23.09.2014 tarihinde bitirilmiştir.

Müşteri KARAYOLLARI 10. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
Ana Yüklenici CENGİZ İNŞAAT SAN. VE TİC. A.Ş
Proje ve İmalat Çelik Grid Sistemler ile Şev Koruma
Kullanılan Ürünler 6×8, D27 Zn Çelik Grid Malzemesi
Daha fazla bilgi için

Bize +90 216 217 53 70 numaralı hattımızdan ulaşabilirsiniz.



Sosyal Medyada Bizi Takip Edebilirsiniz.

E-bültenimize kaydolun!

En son gelişmelerden ve güncellemelerden haberdar olun!


E-Bültene kaydolmak istiyorum.