Toprakarme - Maccaferri
12 teknik müşavirlik kongresi maccaferri
12. Teknik Müşavirlik Kongresine Sponsor Olduk
Mayıs 14, 2018
dere ıslahı çalışması
Nilüfer Deresi Islahı ve Taşkın Koruma
Temmuz 11, 2018

Toprakarme

Toprakarme

Toprakarme Sistemin Getirdikleri: “Donatılı toprak duvar sistemi” olarak da bilinen toprakarme, günümüzde inşa edilen istinat yapılarına daha uygun ve efektif bir çözüm olması amacıyla kullanılmaktadır. Depreme karşı dayanıklılığı ile ülkemiz gibi deprem kuşağında yer alan bölgelerde popülerliği gittikçe artmakta olan toprakarme duvar sistemde, dolguda oluşan çekme ve gerilme kuvvetleri, şeritler vasıtasıyla yükü zemine iletir. Dünyada birçok ülkede klasik betonarme istinat yapılarına oranla toprakarme istinat duvarı sistemleri yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Ülkemizde de istinat yapıları için toprakarmenin kullanılma oranı her geçen gün artmaktadır.

Toprakarme Sistem Uygulama Alanları

Toprakarmenin birçok uygulama alanı bulunmaktadır:

  • Karayolu alanında taşıyıcı kenarların ayaklarının üretimi ve kavşak üretimlerinde toprakarme istinat duvar sistemleri kullanılmaktadır.
  • Demiryolu alanlarında, üst geçit köprülerinde ve demiryolu hattını taşıyan duvarların üretiminde kullanılmaktadır.
  • Askeri alanda güvenliğin ve dayanıklılığın önemli olduğu yapıların üretiminde de tercih edilmektedir.
  • Sanayi alanında fabrika yapımı sırasında dere ve nehir ıslahlarında ve ayrıca fabrika çevresinde bu duvar sistemlerden yararlanılmaktadır.
  • Hidrolik sistemlerde de çeşitli durumlarda  kullanılabilmektedir.
  • Toprakarme su duvarları inşasında da tercih edilmektedir.

Toprakarme Duvar Sistemlerin Çalışma Prensibi

Toprakarme istinat duvarı; dolgu malzemesi, sürtünme donatıları ve prekast yüzey panelleri olmak üzere üç temel elemandan oluşmaktadır. Toprakarme sistemlerde granüler dolgu malzemesi kullanılması gerekmektedir. İçsel sürtünme açısı yüksek olan dolgular kullanılarak, dolgu ile polimer esaslı ya da metal ve pürüzlü yüzeyli donatılar arasında oluşacak sürtünmenin en üst düzeyde olması sağlanır. Dışarıdan bakıldığında daha iyi bir görünüm elde edebilmek amacıyla, hem dolgunun akmasını hem de şeritlerin ön yüzeyde tutturulmasını sağlamak amacıyla prekast yüzey panelleri kullanılmaktadır.

Toprakarme İstinat Duvar Yapım Aşamaları

Toprakarme sistemler kullanıma hazır hale getirilene kadar çeşitli aşamalardan geçmektedirler. İlk olarak uygulama projesinin hazırlandığı süreçte, bu aşamanın ardından prekast panellerin dökümü özel kalıplar yardımı ile yapılmakta ve bu paneller stoklanmaktadır. Sonrasında yapılan inceleme ışığında, projede belirlenen miktarda temel tesviye betonu dökülmektedir. Bunu takiben, granüler dolgu tabakalar şeklinde dökülür ve sıkıştırılır. Ardından paneller yerleştirilerek ve polimer şeritler panellere bağlanarak dolgunun yapımı tamamlanır. Dolgu yapım işlemi projede öngörüldüğü ve projelendirildiği şekilde gerektiği kadar tekrarlanır.

Toprakarme Sistemlerin Getirdiği Avantajlar

Toprakarme sistemler, kullanılan diğer klasik istinat sistemlerine oranla oldukça ekonomiktir. Özellikle 6 metrenin üstündeki duvarlar için ekonomiklik özelliği çok daha net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Yapılan çalışmalar, toprakarme sistemlerin aynı şartlardaki diğer istinat sistemlerine göre %40 ila %50 arasında daha başarılı olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte toprakarme duvar yapılması, gerek işçilik gerekse de kalıp maliyetleri açısından da diğer sistemlere göre avantajlı durumdadır.

Toprakarme sistemleri öne çıkaran özelliklerden biri de depreme karşı diğer istinat sistemlerine oranla çok daha güvenli olmasıdır. Depreme karşı dayanıklılığının yanında toprakarme sistemlerin yüksek yük taşıma kapasitesine sahip olması da önemli bir avantajdır. Aynı zamanda imalat hızı yüksek olduğundan, hızlı bir şekilde üretim yapılabilmesi de mümkündür. Çeşitli desenlerde ve renklerde üretim yapılabilme imkanı olduğu için, göze hitap eden yapılar oluşturmak mümkün olmaktadır. Toprakarme duvar yapımı süresi kısa olduğu için, sistemin uygulanacağı civarda yaşayanlara en az seviyede rahatsızlık verilerek işin hızlı bir şekilde çözülmesi toprakarme sistemlerin önemli artılarından biridir. Aynı zamanda toprakarme sistemlerle birlikte, kent içinde dar bölgelerde çalışma yapabilmenin mümkün olması da bir diğer avantajdır. Ek olarak yüzeyine desen ya da amblem yapılabilmesi gibi özellikleri ile toprakarme, betonarme sistemlere oranla daha estetik ve daha şık bir görünüm sunmaktadır.

Toprakarme Duvar Yapımı İçin Kullanılan Ürünler

Toprakarme birim fiyat ve detay için iletişime geçin

    Örnek Toprakarme Projeleri

    Prekast Betonarme Panelli Toprakarme İstinat Duvarları

    Donatılı zemin duvar (toprakarme) sistemi, günümüzde sıkça kullanılan, klasik istinat yapılarına (betonarme, kagir duvar) göre ekonomik ve hızlı imal edilen bir istinat yapısıdır.
    Donatılı zemin duvarların avantajları nelerdir?
    Yüksek yük taşıma kapasitesi, dayanıklılık, uygulama basitliği ve hızı sayesinde büyük bir alandaki imalat için genel maliyette verimlilik, yerleşim gereksinimlerini karşılama esnekliği, işçilik ve montaj kolaylığı, çeşitli mimari içeriği estetik (farklı yüzey desenleri) olarak uygulama kolaylığı sağlar.

    Daha fazla bilgi için

    Bize +90 216 217 53 70 numaralı hattımızdan ulaşabilirsiniz.



    Sosyal Medyada Bizi Takip Edebilirsiniz.

    E-bültenimize kaydolun!

    En son gelişmelerden ve güncellemelerden haberdar olun!


    E-Bültene kaydolmak istiyorum.